Visinata
Vișinată - băutură de nelipsit de pe mesele românilor
Românul este un împătimit al băuturilor alcoolice, în special dacă este vorba despre băuturi cu tradiție. O băutură de suflet am putea spune pentru
poporul român, este vișinată.
Vișinata este acea băutură care nu lipsește de pe mesele românilor, în special dacă vorbim despre sărbătorirea unui membru al familiei, dar și în cazul unor adunări alături de cei dragi, fară a fi o ocazie anume.
În mod sigur, în mai toate casele românilor există și trebuie să existe cel puțin o sticla de vișinată în cămară, deoarece aceasta merge perfect atât că aperitiv dar și la desert deoarece are un gust deosebit de dulce și foarte aromat.
Pe scurt, vișinata este o băutură alcoolică ce este preparată din vișine fermentate împreună cu zahar, la care se adaugă și alcool după preferințe.
Ingrediente principale
Vișinata, că și ingrediente principale, conține exact cele enumerate anterior: vișine, zahar și alcool.
Ca și modalitate principală de preparare, se utilizează un recipient din sticlă în care se pun vișinele peste care se adaugă zaharul, după care se lasă la fermentat o perioadă variată de timp, în funcție de rețetă folosită sau preferințe.
Această perioadă este de regula de câteva zile.
După ce trece această perioadă de fermentare, se toarnă alcoolul, caz în care discutăm despre alcool de peste 70 de grade, vodka, țuică sau pălincă, de asemenea, după rețetă sau preferințe.
După ce alcoolul este turnat, de asemenea, se lasă iarăși o perioadă variabilă, băutură rezultată se filtrează și depozitează în sticle de sticlă.
Există numeroase rețete în ceea ce privește timpii de așteptare și cantitățile folosite și alte ingrediente secundare, totul depinzând de gusturi și preferințe.
Datorită faptului că exista nenumărate rețete pentru prepararea vișinatei, nu putem spune cu exactitate ce pasi concreți puteți urma, însă, exista totuși etape care trebuie respectate în toate cazurile.
Presupunând că avem la îndemână toate cele necesare pentru prepararea vișinatei, respectarea anumitor etape este esențială, după cum urmează:
Culegerea și curățarea vișinelor
Această etapă constă în alegerea vișinelor coapte după care sunt curățate de frunze ori de pământ și tăiate codițele. Este necesară și spălarea lor, astfel încât cu mare atenție, să puteți scapă de toate impuritățile rămase, fiind astfel pregătite pentru a fi puse în recipientul dorit.
Adăugarea zaharului
După ce ați urmat toți pașii primei etape, se vă așterne un strat de vișine pe fundul vasului, după care se vă vărsa un strat de zahăr și tot așa, până în momentul în care vasul vă fi umplut trei sferturi.
Etapa topirii zahărului
În această etapă, după ce cantitatea optimă de vișine și zahăr a fost introdusă în recipient, gura vasului se vă acopeii cu o bucată de tifon sau alt material asemănător, astfel încât conținutul să respire, însă, în același timp, să fie stopată pătrunderea insectelor în interior.
Este indicat că de doua ori pe zi să amestecați ingredientele, pentru o mai bună topire a zahărului și a amestecării tuturor substanțelor.
Cel mai indicat este că recipientul respectiv, împreună cu conținutul bineînțeles, să fie păstrat cel puțin o săptămână și câteva zile, la temperaturi cuprinse intre 18 și 28 de grade Celsius, astfel încât rezultatul final să poată fi unul optim.
O temperatură mai mare, poate duce la o descompunere mult mai rapidă a zaharului, precum și la o barbotare a dioxidului de carbon. Astfel, procesul de macerare vă fi unul accelerat, dăunând vișinatei, fiind necesar să-i acordați tot timpul necesar astfel încât reacțiile chimice necesare, să poată avea loc în voie.
Adăugarea alcoolului
După ce trece acea perioadă de o săptămână și câteva zile, moment în care zaharul s-a dizolvat iar vișinele și-au lăsat sucul, urmează adăugarea alcoolului. Se vă turna astfel alcool dublu rafinat ori alt înlocuitor, precum și apa peste vișine și zahăr, la final recipientul fiind sigilat, de preferat cu un dop de plută dacă este vorba despre o damigeana, care apropo, este cea mai recomandată și utilizată în prepararea vișinatei.
Este de menționat și faptul că singura băutură care poate înlocui alcoolul dublu rafinat este o vodcă de foarte bună calitate care, însă, din cauza preţului va transforma vişinata într-o băutură nepermis de scumpă.
Ulterior, recipientul se va depozita pentru aproximativ două luni într-un loc răcoros, umbros și întunecat, astfel încât fructele împreună cu ingredientele să poată intra în reacțiile necesare pentru rezultarea unei vișinate că la carte.
După toată această perioadă, lichidul se vă strecura și pune în sticle de sticla, exclus sticle din plastic, deoarece aceastea vor schimba complet atât mirosul cât și gustul vișinatei.
La final, dacă au fost respectate întocmai indicațiile rețetei dorite în ceea ce privește ingredientele și durata de preparare, cu siguranță vă veți putea bucura de o băutură cu adevărat gustoasă și aromată.
Chiar și după ce vișinata se va turna în alte recipiente, acestea trebuie să fie acoperite la rândul lor cu un dop de plută de preferat, într-un spațiu umbros și întunecat. Aceste condiții îi vor asigura calitatea și gustul aromat pentru mai mult timp.
Fară doar și poate, vișinata este una dintre băuturile preferate ale românilor, iar după ce veți vedea rețeta, prepararea devine mai simplă decât v-ați fi așteptat.
Investind într-un alcool de calitate, vă veți putea bucura la final de gustul de neuitat al acestei băuturi.
În unele zone, în special din nordul ţării, în județe din Transilvania, se folosesc fructe zdrobite, fără sâmburi.
În acest caz vişinata se serveşte cu tot cu pulpă de fruct aflată în suspensie în alcool. În acelaşi fel se poate obţine şi lichiorul din cireşe negre.