Vin Spumant

Vinul spumant, una dintre cele mai preferate băuturi!


Nu există masa festivă la care consumul de alcool să nu exista cătuși de puțin. Adesea, se consumă foarte multe tipuri de alcool, însă cele mai preferate sunt reprezentate de vinuri și șampanii.
Preferat de cea mai mare parte
a celor care consumă alcool, este vinul spumant, datorita gustului rafinat și a aromelor diverse.
Vinul spumant este acel vin special care se obține prin fermentație alcoolică primară sau secundară, din struguri proaspeți, din must sau din vin, care în momentul deschiderii sticlei, degajă dioxid de carbon provenit din acea fermentație proprie.
Acest vin, pentru a-și putea pastra calitățile, este păstrat la o temperatură de 20°C, în recipiente închise, sticle din sticlă de regulă, care prezintă o suprapresiune de minim 3 bari, iar tirtrul alcoolic total al vinurilor utilizate că materie prima, trebuie să fie obligatoriu de peste 8.5%.
În general, vinul spumant este produs într-un mod foarte asemănător cu vinul normal, cu mici diferențe care ajuta băutură, să devină spumantă, ușor înțepătoare. Strugurii sunt culeși mai devreme
Această practică se realizează astfel încât strugurii să conțină încă un nivel ridicat de aciditate, comparativ cu strugurii culeși “la timp” pentru producția de vin liniștit atunci când nivelul de zahăr este ceva mai mare, zahar care nu este dorit pentru producția de vin spumant.
De asemenea, trebuie evitat contactul cu diverși alti compuși precum taninul sau alti compuși fenolici și așa mai departe, tocmai de aceea, foarte mulți producători apelează la variantă în care strugurii sunt culeși manual.

 

Procesare



Strugurii trebuie să fie cât mai repede procesați și separați de acea pieliță, astfel că, adesea podgoriile sunt în imediata apropiere a locului de procesare.
În ceea ce privește soiurile roșii, se pot utiliza în producția de vinuri spumante deoarece sucul lor este unul alb, acea culoare roșie fiind rezultată din pigmenții pieliței boabelor de struguri.
În cazul vinurilor spumante rose sau roșii, pielită este lăsată mai puțin timp sau mai mult timp după caz, astfel încât băutură să poată capătă culoarea dorită.

 

Vinul spumant, trece prin două etape de fermentare



Fermentarea primară, constă într-o procedură la fel că și în cazul altor vinuri.
Există totodată producători care aleg să utilizeze drojdii speciale și dedicate pentru vinul spumant. De asemenea, aceste vinuri pot trece printr-o fermentare malolactica, însă există și producători care doresc obținerea cât mai rapidă a vinului, astfel că renunță la acest pas.
După ce fermentarea a fost finalizată, vinurile de tip bază, sunt puse recipiente speciale.
Există vin spumant care se obține dintr-un singur soi de struguri, de exemplu blanc de blancs din 100% Chardonnay, însă, cea mai mare parte a vinurilor, sunt obținute dintr-un amestec de soiuri, podgorii și chiar ani de recoltă. De exemplu, cei mai mari producători de șampanie, precum Moet & Chandon, utilizează în compoziție o selecție din câteva sute de vinuri de bază astfel încât să rezulte un cuvée ce să reflecte „stilul casei”.
Fermentarea secundară, reprezintă acel pas care distinge vinul spumant de cel normal, oferindu-i acel gust specific, produsul adiacent al acestie cea de-a foua fermentații, constând în dioxidul de carbon. Comparativ cu prima fermentație moment în care gazul poate fi eliberat, în această a doua etapă de fermentație, se depun eforturi astfel încât gazul să fie reținut pentru că acesta să fie incorporat în vin. Datorită acestui proces, presiunea creeata în sticlă este una foarte mare, de până la 6 bari, iar producătorii sunt nevoiți să îmbutelieze vinul spumant în recipiente foarte rezistente.
În momentul în care sticla este deschisă și vinul spumant este turnat în pahar, gazul este eliberat și apare perlajul.

 

Clasificarea vinurilor spumante



Precum și în cazul vinutilor normale și vinurile spumante se clasifică după mai multe criterii, în funcție de conținutul de zahar.
- Brut Natural, cunoscut și drept Brut Zero: cel mult 3 g/l
- Extra Brut: cel mult 6 g/l - Brut: cel mult 15 g/l
- Extra Dry, cunoscut și drept Extra Sec: 12-20 g/l
- Sec: 17-35 g/l
- Demisec: 35-50 g/l
- Dulce: cel mult 50 g/l

Tot că și în cazul vinurilor normale, vinul spumant se servește în anumite condiții.

 

Foarte important este paharul folosit
 

Este nevoie de pahare cu ajutorul cărora să fie păstrată cât mai bine aciditatea. În acest fel, pentru vinurile spumante, utilizam pahare înalte și subțiri, cu o cupă în forma de lalea și cu picior înalt.
De precizat este faptul că, un pahar pentru vin spumant sau șampanie, trebuie să fie foarte bine curățat înainte, deoarece spumarea este sensibilă la reziduri de detergent ori alte impurități.
 

Temperatura este un al aspect important



Pentru a vă putea bucura de o adevărată placere și de toată savoarea vinului spumant, cea mai potrivită temperatură la care acesta se servește, este considerată intre 6 și 10 grade Celsius și în plus, pentru a nu încălzi involuntar băutură, paharul se vă prinde cu mâna de picior.

 

Modalitate de turnare



În ceea ce privește vinul clasic, nu exista o regula anume care trebuie respectată, însă, în cazul în care discutăm despre vinul spumant, acesta se vă servi imediat după deschiderea sticlei, deoarece nu trebuie lăsat să respire.
Sticla de vin spumant sau de șampanie, după cum s-au format diverse obiceiuri, nu trebuie agitată sub nici o formă înainte de a fi deschisă, deoarece se vă pierde cantitate cât și aciditate.
Cantitatea de vin spumant care se toarnă în pahar, trebue să îl umple în proporție de 2/3.

Afiseaza: 1-24 din 26 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!