Bere Blonda
Berea blondă – cea mai consumată băutură alcoolică la nivel mondial
Berea este cea mai consumată băutură alcoolică din întreagă lume, în general făcând referire la berea blondă, fiind produsă din doar patru ingrediente. De asemenea, ea este și cea mai veche băutură alcoolică din lume, primele informații cu privire la consumul ei fiind regăsite în scrieri ce datează încă de acum aproximativ 6000 de ani.
Bere blondă – scurtă istorie
Apariția berei blonde a fost posibilă datorită unei drojdii din Patagonia care a fost adusă pe bătrânul continent în secolul al XV-lea, fiind o bere care este obținută prin fermentare la rece. Această drojdie provenită din America de Sud, poartă denumirea de „saccharomyces eubayanus”, drojdie care în combinație cu cea folosită de multe milenii pe atât pe teritoriul Asiei cât și Europei, „saccharomyces cerevisiae”, a făcut posibilă producerea berei blonde pe care o cunoaștem în ziua de astăzi.
În timpurile noastre, berea blondă reprezintă cea mai mare parte a brand-urilor de bere.
La începuturile sale, berea era extrem de diferită față de tot ceea ce cunoaștem în prezent despre bere.
Conform unor studii, se presupune că berea era asemănătoare unei grăsimi groase, având o culoare întunecată și conținea o cantitate mult mai mică de alcool.
Însă, cu toate acestea, un aspect important se rezumă la faptul că era foarte hrănitoare.
În ceea ce privește consumul în perioadele de început, acesta se făcea cu ajutorul unei plăci ceramice acoperită și se folosea un pai special deoarece exita un conținut de sedimente de dimensiuni mari.
Etape prin care berea blondă este produsă
Ingredientele principale din care este de cele mai multe ori fabricată această băutură alcoolica atât de apreciată, sunt în general cerealele precum grâul, orzul, secara ori porumbul. Din aceste cereale se obține amidonul care urmează a fi fermentat cu ajutorul drojdiei.
Nu există o rețetă strictă pentru producerea berii, aceasta fiind diferită în funcție de mai multe aspecte precum zona lumii.
De exemplu, în Africa berea este produsă din rădăcina unei plante bogate în amiodon, iar în Brazilia amidonul este obținut din banalul cartof.
Ingredientul principal fără de care berea nu se mai poate numi bere, este hameiul care practic dă gustul băuturii, acel gust unic și aromat, mai mult sau mai puțin amărui.
De asemenea, în funcție de rețetă, există și sortimente de bere care pot fi aromatizate cu diverse mirodenii, fructe, ierburi și așa mai departe.
În momentul în care ne gândim la procesul prin care se fabrica berea, acesta începe prin obținerea malțului din cerealele enumerate mai sus, cereale germinate și uscate, după care urmează măcinarea malțului și amestecarea sa cu apă caldă fiind obținută o compoziție care se numește must de bere și care ulterior se fierbe pentru a proximativ o oră în cazane din oțel inoxidabil sau din aramă.
Următoarea etapă constă în adăugarea hameiului, acel ingredient care oferă gustul specific amărui și acel ingredient care dispune de proprietăți bactericide și care ajută la conservarea berii.
Această etapă este esențială în ceea ce privește gustul final al berii, în funcție de rețetă fiind esențială cantitatea, temperatura la care se adaugă hameiul, precum și timpul în care ingredientul este lăsat în compoziție.
După adăugarea hameiului acest ameste este lăsată să se răcească iar când ajunge la temperatura optimă, se pune drojdia care este lăsată să-și facă efectul și astfel începe fermentarea.
Acest pas presupune transformarea matozei în dioxid de carbon și alcool iar după câteva săptămâni de fermentare, se trece la filtrarea berii.
Pe scurt, așa decurge procesul de fabricare a berii, proces care depinde extrem de mult și este diferit în funcție de fiecare retetata în parte, de tipul de bere, specificul fiecărei zone și așa mai departe.
Astfel, pașii pricipali care sunt esențiali rămân la fel, însă, timpii pentru fiecare etapă în parte și ingredientele folosite precum și cantitatea lor, pot să difere.
Efecte benefice ale consumului de bere
Această băutură alcoolică, nu este doar o batutura apreciată pentru aroma specifică, ci are și o mulțime de beneficii asupra sănătății.
Berea dispune de un conținut important de antioxidanți, fosfor, calciu, potasiu, zinc, mangan, fluorură, siliciu și așa mai departe. În plus, berea are și un anumit aport energetic ce este cuprins intre 30 și 60 kcal la 100 ml.
Există o mulțime de studii care au confirmat faptul că berea are efecte benefice asupra organismului, însă, acest lucru este valabil dacă băutură este consumată cu simț de răspundere.
De exemplu, hameiul are proprietăți antiinflamatorii, fiind folosit extract de hamei inclusiv pentru îngrijirea tenului.
În plus, drojdia din bere are un important conținut de vitamine din complexul B, care ajută la hidratarea pielii.
Altfel spus, vitamina B6 precum și acidul folic joacă un rol important în diminuarea și chiar eliminarea efectelor negative ale homocisteinei, un aminoacid al cărui exces favorizează apariția bolilor cardiovasculare.
Bineînțeles, consumul de alcool în exces poate să aducă după sine mai multe efecte negative decât pozitive.
De aceea, pentru că tu să profiți cu adevărat de gustul delicios și aroma fină de bere, trebuie să o consumi responsabil.
Berea în România
La noi în țară, berea a început să fie produsă în secoul 19, în momentul în care în București s-a deschis prima fabrică, moment în care se considera că s-a început producția în masă a acestei băuturi.
Pe măsură ce timpul a trecut, după jumătatea secolului anterior menționat, și-au făcut apariția din ce în ce mai multe fabrici de bere, fapt care a dus implicit de apariția a foarte multe berării.