Whisky

Whisky - informații despre una dintre cele mai apreciate băuturi din lume


Băuturile alcoolice sunt foarte populare în întreagă lume, însă, una dintre acestea care este extrem de apreciată, este Whisky-ul.
Whisky-ul poate să fie consumat adesea în tot felul de moduri, existând oameni care
îl preferă sec, cu sau fară apă, cu sau fară gheață și așa mai departe.
De asemenea, poate fi consumat împreună cu diverse băuturi de tip cola și este acea băutură alcoolică care adesea este asociată cu starea de bine, petrecerile sau o ieșire în oraș într-un bar, alături de prieteni sau o persoană importantă.
Aceasta băutură alcoolică, este obținută prin distilarea unei plămezi din cereale, după zaharificarea prin procesul de diastază a malțului conținut în această, fie că vorbim despre un conținut de enzime naturale sau nu, cu o fermentare sub acțiunea drojdiilor și distilarea la 94.8% vol.
Astfel încât distilatul să poată avea o aroma și un gust care să derive de la materia primă utilizata.
La final, urmează un proces de învechire de minim trei ani, ideal în butoaie de stejar ce dispun de capacități de până la 700 de litri.
Whisky-ul este produs din distilarea malțului din cereale precum grâu, orz, secară sau chiar porumb fermentat, băutură fiind produsă într-o mare varietate de țări, în Scoția și Irlanda începând producția încă din anii 1400.
O informație utilă legat de producția de Whisky în Scoția, constă în faptul că în acest caz s-a patentat pentru prima dată termenul de “Scotch”, scopul fiind protejarea tradiției.
Foarte putini cunosc faptul că termenul sub care cunoaștem astăzi această băutură, provine din gaellic-ul “uisge”, devenit “usky”, a cărei variantă este abreviată de la “uisge beatha”, care înseamnă “apa vieţii”, mai bine cunoscută din latinescul “aqua vitae”. Whisky-ul, ca multe alte tipuri de alcool, a fost iniţial folosit în scopuri medicale, atât pentru uz intern cât şi extern, devenind treptat o băutură premium extrem de apreciată.
Chiar daca în mod aparent la începuturile sale whisky-ul a fost considerat doar o simplă bere distilată, de-a lungul timpului a evoluat într-o băutură cu adevărat complexa și de lăudat, având la bază un număr mare de tipuri de decoct de malț, multiple combinații de cereale fermentate, beneficiind astfel de un gust cu adevărat aparte.
Există de asemenea mai multe tipuri de whisky, astfel că deși avem diferențe de exemplu între un Bourbon american și un blended scoțian, cel mai important aspect, constă în calitatea ingredientelor, preponderent în calitatea apei, a cerealelor și a drojdiei alese pentru prepararea sa.
 

Mod de preparare


În general, dispozitivul prin care se realizează procesul de distilare este din cupru, material cu ajutorul căruia se elimină compușii pe bază de sulf din alcool, în caz contrar, băutură căpătând o culoare cât și un gust complet neplăcut.
În ceea ce privește metodele mai moderne, sunt utilizate dispozitive din oțel ce sunt căptușite pe interior cu cupru.
Whisky-urile se maturizează doar în butoi, așa că „vârsta” unui whisky este timpul dintre distilare și îmbuteliere și reflectă cât de mult a interacționat butoiul de lemn cu whisky-ul. În timp ce îmbătrânește în butoaie din lemn, în special din stejar american sau francez - arse sau nu pe dinăuntru - whisky-ul suferă șase procese care contribuie la aroma finală a acestuia: extracția, evaporarea, oxidarea, concentrarea, filtrarea și colorarea.
Dacă dorim să discutăm despre un Whisky în adevăratul sens, îmbutelierea să, se face la o tărie ce începe de la cel puțîn 40%.
Whisky-ul se clasifică în funcție de mai multe aspecte, precum cel al tipurilor de cereale utilizate sau în funcție de modalitățile de amestec.
 

Clasificare după tipurile de cereale


- Grain Whisky-ul este făcut din orice tip de cereale.
- Malt Whisky-ul se prepară în principal din orz malțificat.
 

Clasificare după amestec


Single Malt Whisky - se obține dintr-o sigură distilerie, dintr-o plămadă care utilizează un singur soi de grăunte malțificate.
Blended Malt Whisky - reprezintă un amestec de Single Malt Whisky-uri din diferite distilerii și se etichetează de regulă prin „pure malt” sau doar „malt”.
Blended Whisky - este acel Whiskey realizat dintr-un amestec de mai multe tipuri, un amestec care poate conține băutură din mai multe distilerii, pentru a putea obține o aromă necesară în corcondanta cu marca, ceea ce poate duce la faptul că numele de marcă, poate să omită și numele unei distilerii.
Cask Strenght - băuturi rare care se cataloghează drept cele mai bune whisky-uri fiind îmbuteliate în butoaie nediluate sau foarte puțin diluate.
Single cask - este Whisky-ul care se îmbuteliază într-un singur butoi, separat, de regulă sticlele în care vine ulterior băutură, fiind etichetate cu un număr specific. În acest caz, gustul poate să difere de la un butoi la altul, chiar dacă aparțin aceluiași producător.
 

Tipurile de Whisky se mai clasifică și după așa numita clasificare americană


Bourbon Whisky - produs dintr-o plămadă care constă din cel puțin 51% porumb fiind îmbătrânit în butoaie noi de stejar carbonizat.
Corn Whisky - produs care are la bază cel puțin 80% porumb și nu este îmbătrânit sau este îmbătrânit în butoaie nearse sau în unele deja folosite.
Malt Whisky - preparat dintr-o pastă fermentată care constă din cel puțin 51% orz.
Rye Whisky - preparat dintr-o pastă fermentată care constă din cel puțin 51% secară.
Rye Malt Whisky - preparat dintr-o pastă fermentată care constă din cel puțin 51% secară malțificată.
Wheat Whisky - preparat dintr-o pastă fermentată care constă din cel puțin 51% grâu

Afiseaza: 1-24 din 26 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!