Vinuri Romanesti

Cele mai importante zone din țară, în care se produc vinurile romanești!


Nu există nici un fel de urmă de îndoială în ceea ce privește vinul, această băutură fiind una dintre cele mai aprecialte la nivel mondial. La noi în țară consumul de vin este unul aparte, România fiind una dintre țările cu o gamă foarte
diversificată de soiuri de vin, ceea ce poate face că adesea, alegerea unei sticle potrivite, să fie destul de dificilă.
Multe persoane consumă vinul datorită gustului și aromei sale, însă există multe persoane care consumă vinul pentru efectele benefice asupra sănătății, făcând parte dintr-un șir lung de obiceiuri pentru un stil de viață sănătos.
În cazul în care vă doriți un stil de viață sănătos, modern și echilibrat, trebuie să știți faptul că un pahar de vin pe zi, este foarte recomandat inclusiv de către medici.
Ca orice băutură alcoolică, vinul trebuie consumat cu moderație. Asta nu înseamnă însă că această băutură - una dintre cele mai vechi din lume - nu are numeroase beneficii pentru organism. Atât vinul roșu, rose, cât și cel alb au numeroase beneficii, dintre care amintim:

1. conținut ridicat de flavonoide, compuși cu efect antioxidant;
2. intensificarea circulației sângelui;
3. eliminarea stresului și a depresiei;
4. favorizarea digestiei.

 

Principalele beneficii ale vinului, sunt posibile cu ajutorul anumitor substanțe



  1.  Melatonina care este un hormon natural ce este implicat în regularea ritumului circadian, având un rol foarte important în calitatea somnului.
2. Flavonoide care sunt niște antioxidanți cu efect asupra sistemului imunitar, precum și cu efecte inflamatorii
3. Polifenloi, substanțe antioxidante cu acțiune de prevenire a formării radicalilor liberi și care au de asemenea și acțiune regenerativă asupra organismului
4. Resveratrol, care este cel mai puternic și important antioxidant, fiind un polifenol cu proprietăți anti îmbătrânire și care se găsește în cantitățile cele mai mari, în coaja și sâmburii strugurilor, în special în cei negrii. Acest antioxidant este produs de plante pentru a se apăra împotriva afecțiunilor.

În ceea ce privește producția de vin de la noi din țară, producția de vinuri românești, aceasta este una foarte importantă și se realizează în mai multe regiuni.
Conform Wikipedia, iată care sunt cele mai importante zone de la noi din tara, în ceea ce privește viticultura:
 

Regiunea viticolă a Podișului Transilvaniei


În cadrul acestei regiuni, cea mai mare parte a producției este constituită de vinurile albe care sunt obținute într-o gamă foarte mare, de la cele de consum curent și până la cele de mare marcă, dintre care unele pot fi demi-dulci și chiar dulci.
De asemenea, vorbim despre podgoriile Podgoria Târnave, Podgoria Alba, Podgoria Sebeș-Apold, Podgoria Aiud și Podgoria Lechința.

 

Regiunea viticolă a Dealurilor Moldovei  



Această regiune, este cea mai mare și importantă regiune viticolă de la noi din țară, dispunând de numeroase plantații din spațiul predominant deluros-colinar, zona care este cuprinsă între Subcarpatii Moldovei, Carpatii de Curbură, valea Prutului și valea Siretului inferior. În această mare și importantă regiune viticolă, sunt cuprinse 12 podgorii și anume: Podgoria Cotnari, Podgoria Iași, Podgoria Huși, Podgoria Colinele Tutovei, Podgoria Dealul Bujorului, Podgoria Nicorești, Podgoria Ivești, Podgoria Covurlui, Podgoria Zeletin, Podgoria Panciu, Podgoria Odobești și Podgoria Cotești.
 

Regiunea reprezentată de Dealurile Munteniei și Olteniei  


În acest caz este vorba despre un număr de 8 podgorii - Dealurile Buzăului, Dealu Mare, Ștefanești, Sâmburești, Drăgășani, Dealurile Craiovei, Severin și Plaiurile Drance.
În cuprinsul acestor podgorii, sunt 32 de centre viticole din care trei centre viticole independente în Segarcea, Tg. Jiu și Poiana Crușetu, asigurând de-o potrivă, o importantă cantitate de vin pentru iubitorii acestei băuturi.
 

Dealurile Banatului  


Această zonă viticolă, se refera la triunghiul format de apa Mureșului cu Munții Banatului precum și de frontieră cu Serbia.
Această zonă, este în principal profilată pentru producerea de vinuri importante, însă, soiurile pentru struguri de masă, nu sunt lipsiți din plantații.
 

Crișana și Maramureșul  



Regiunea cuprinde 4 podgorii, mai exact, Miniș-Maderat, Diosig, Valea lui Mihai, Silvaniei, precum și un număr de 13 centre viticole dintre care două la Halmeu și Seini, care sunt independente.
Soiurile dominante în cultură sunt cele pentru vinuri și în mai mică măsură pentru masă.

 

Colinele Dobrogei  



Regiunea viticolă a Colinelor Dobrogei cuprinde podgoriile Sarică-Niculițel, Istria-Babadag, Murfatlar. Aici avem de-aface cu 9 centre viticole, la Măcin, Niculițel, Tulcea, Valea Nucarilor, Babadag, Istria, Cernavodă, Medgidia și Murfatlar, plus încă 5 centre viticole independente la Dăeni, Hârșova, Mangalia, Adamclisi, Chirnogeni.

 

Terasele Dunării  



Regiunea se întinde în cea mai mare parte pe terasele Dunării din sud-estul Câmpiei Române și cuprinde în aria ei podgoriile Ostrov și Greaca și 5 centre viticole în cadrul podgoriilor Aliman, Băneasa, Oltina, Ostrov, Greaca plus încai 3 centre viticole independente: Zimnicea, Giurgiu și Fetești.
Producția principala constă în obținerea de struguri de masa iar în podgoria Greaca, sunt cultivate mai multe tipuri de soiuri, începând cu cele de coacere extratimpurie și până la cele mai târzii.

 

Nisipurile și alte terenuri favorabile din sudul țării  



Regiunea viticolă este diferențiată în 3 podgorii, Dacilor, Calafat, Sadova-Corabia, în care sunt curpinse 8 centre viticole. Sortimentul de struguri cultivat aici este constituit în principal de soiuri pentru vinuri, varitatea de soiuri pentru struguri de masă, fiind una mică.
Vinul este o băutură foarte apreciată și consumată la nivel mondial. Vinul este băut la o cină romantică, după o zi obositoare sau în momentele în care ne adunam la masă cu cei dragi pentru o sărbătoare.
Acesta băutură își găsește mai mereu locul la masă, indiferent de motiv. Transformarea strugurilor în vin se numește vinificație.
Marea varietate de vinuri existente în lume se explică prin diferențele dintre teritorii, soiuri de struguri, metodele de vinificație și tipurile de îmbătrânire. Astfel, există vinuri roșii, roze sau albe, dar și vinuri cu un nivel rezidual diferit de zahar sau o variantă efervescentă.
Autor: Dîcă Sandu

Afiseaza: 1-24 din 143 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!