Apa Minerala
Ce este apa minerala?
Fară nici un fel de urmă de îndoială, un stil de viață sănătos, se începe prin a avea grijă de organismul nostru din interior. Menținerea sănătății este
extrem de importantă din toate punctele de vedere iar hidratarea joacă un rol esențial. Nu este suficient doar să consumăm apa necesară zilnic, ci trebuie să acordăm atenție și originii acesteia. Indiferent de vreme, cantitatea de apă pe care o consumăm zilnic, dar mai ales calitatea ei, ne ajută să facem față ușor și sigur, tututor provocărilor pe care le întâmpinăm în viața de zi cu zi.
Tot mai des în jurul nostru auzim de la specialiști, că, pentru o viață sănătoasă trebuie să bem cel puțin doi litri de lichide pe zi. Acest lucru nu înseamnă că putem găsi informațiile necesare despre care este cea mai potrivită apă pentru organismul fiecărei persoane în parte. Apa minerală este o apă bogată în dioxid de carbon.
Câteodată faimosele ei bule de gaz pot avea chiar și origine naturală.
Există anumite izvoare din care apa iese direct acidulată, dar în general această este o caracteristică care se obține prin mijloace artificiale. Unele procese naturale tipice fântânilor arteziene dau apei minerale o efervescentă similară cu carbonatul.
Acesta este cazul lui Mihalkovo, în munții bulgari Rodope, la Medzitlija în Macedonia și în special la Selters în munții germani Taunus, apa ce provine din aceste izvoare poate fi folosita în diverse:
- cură externă, balneație externă în bazine sau în cazi, piscine și solarii, irigații medicinale și comprese.
- cură internă, crenoterapia (cura de băut), inhalații, pulverizații.
- pentru extragerea de săruri de gaze pentru cură sau pentru industrializare.
Dacă băuturile nu sunt carbogazose din natură, acestea vin acidulate prin inserarea de către dioxid de carbon zis și CO2 sau E290.
Alte băuturi pot fi însă acidulate prin adăugarea de bicarbonat de sodiu, clorura de sodiu, citrat de potasiu, sulfat de potasiu, dar care schimbă inconfundabil gustul.
Care sunt proprietățile apei minerale?
Apa minerală are un Ph acid , dar care este neutralizat chiar din cavitatea bucală, datorită efectului salivei.
Dacă apa minerală este consumată înainte de mese, ajută la dilatarea pereților gastrici și reduce pofta de mâncare. În schimb dacă aceasta este consumată puțin cate puțin în timpul meselor ajută la producerea de sucuri gastrice, și ajută la digestie.
Într-un studiu făcut pe persoane ce suferă de afecțiuni ale colonului, dar și persoane care au suferit un ictus spun că apa minerală ajută la reglarea tractului intestinal.
Cât și cum să bem apa minerală?
În general nu este recomandat să se bea doar apa minerală, aceasta reprezintă o băutură alternativă clasicei ape plate și chiar dacă nu conține niciun tip de nutriente și nu are niciun factor nutrițional, aceasta ajută la hidratarea organismului.
Un compromis sănătos este acela de a consuma apa minerala doar pe durata meselor , cam 3/4 pahare pe zi , ce duce la un total de circa 300-450 ml.
Apa minerala carbogazoasă este însă și o alegere ideală pentru zilele fierbinți când organismul elimină multă apă și săruri minerale prin transpirație și riscăm să ne deshidratăm rapid.
Care sunt beneficiile apei minerale ?
În afară de proprietatiile ei digestivă, apa minerală are numeroase beneficii. Apa minerală nu îngrașă deoarece ne având proprietății nutritive nu aduce niciun fel de aport energetic organismului dar este importantă pentru hidratare, ba chiar poate ajută la slăbit dacă este consumată în timpul meselor.
Apa minerală carbogazoasă este recomandată și în cazul lipsei de calciu și magneziu și e ideal să se consume intensiv pentru o perioadă pentru refacerea în mod natural a deficientelor din organism.
Calciul și magneziul sunt două minerale esențiale pentru sanantate, fiind implicate în foarte multe procese metabolice importante, iar cantitatea lor în apa nu trebuie să fie foarte mare, pentru a evita depunerile de calciu, maximul admis fiind de 1500 mg de calciu pe zi din toate sursele.
Datorită prezenței de dioxid de carbon în interiorul ei , apa minerală provoacă o senzație de sațietate, ce durează temporar și acidul exercită o presiune asupra stomacul ce favorizează golirea acestuia și ajută tranzitul mâncării în interiorul intestinului.
Apa minerală are pe deasupra și un efect bacteriostatic, deoarece acidul contrastează la proliferarea bacteriilor , din acest motiv apele minerale îmbuteliate se păstrează mai bine. Are totodată și putere de a potoli setea mai repede, datorită dioxidul de carbon are efect asupra papilelor gustative.
Cum se clasifică apele minerale?
În funcție de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale naturale:
– Foarte slab mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat că reziduu fix total, nu este mai mare de 50mg/l;
– Slab mineralizate – cu mai puțîn de 500mg/l de reziduu sec
– Puternic mineralizate – conținutul de săruri minerale, calculat că reziduu fix total, este mai mare de 1500 mg/l
Cum și unde se poate folosi apă minerală?
Apa minerală carbogazoasă reprezintă de asemenea o bază ideală pentru prepararea a diverse băuturi alcoolice și non-alcoolice – cele mai populare combinații sunt: vin cu apa – ”șprițul” și limonada.
Aceasta este însă și folosită la preparate ce necesită dospitul, aluatul crescând mai mult și mai repede cu ajutorul apei minerale.
Acestea fiind spuse, indiferent de apa pe care alegeți să o consumați, nu uitați să beți zilnic suficient de multă, pentru a vă asigura o hidratare corectă, astfel încât să vă puteți duce la bun sfârșit planurile de zi cu zi.