Palinca

Pălinca este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din țara noastră


Mulți dintre noi încep ziua servind un păhărel de palincă pentru că aceasta le oferă doza de energie de care au nevoie pentru a începe bine ziua dar și pentru că se spune că un păhărel de palincă este mult mai util decât o pastilă. Această
băutură alcoolică se realizează cu precădere în zona Ardealului, în celelalte zone ale țării realizându-se țuica sau rachiul.
În cazul în care ai crezut că pălinca, țuica și rachiul este una și aceiași băutură trebuie să știi că te-ai înșelat. Într-adevăr, aceste 3 băuturi alcoolice fac parte din familia băuturilor alcoolice spirtoase însă există o diferență între aceste 3 tipuri de băuturi, diferență care face ca gustul să difere foarte mult.

 

Ce este palincă și de ce este o băutură atât de apreciată?



Atestată documentar încă din anul 1540, pălinca este o băutură alcoolică care face parte din categoria băuturilor alcoolice spirtoase.
Spre deosebire de țuică, care este un produs 100% romînesc, pălinca nu este un produs 100% romînesc, aceasta fiind produsă și consumată și de către unguri, sârbi sau slovaci. Spre deosebire de țuică sau rachiu, pălinca se obține prin dubla distilare a fructelor fermentate. Acest proces poate dura câteva zile în funcție de cantitatea de fructe care trebuie distilată.
Ca urmare a dublului proces de distilare a fructelor fermentare se obține o băutură alcoolică care are un gust intens de fructe și care are o concentrație ridicată de alcool. Chiar dacă pălinca este consumată pe tot teritoriul țării noastre consumul acesteia este foarte popular în zona Ardealului, Maramureșului, Țării Oașului.
În celelalte zone ale țării se consumă mai mult țuica sau rachiul.
Pentru a înțelege care este principala deosebire între palincă, țuică și rachiu trebuie cunoscut care este procesul de realizare al acestor 3 tipuri de băuturi alcoolice.
Țuica este rezultatul obținut ca urmare a distilării prunelor în timp ce rachiul este lichidul obținut ca urmare a distilării sucurilor obținute ca urmare a procesului de fermentare a diferitelor fructe, cereale sau ca urmare a procesului de distilare a tescovinei.
Așadar, există o diferență fundamentală între aceste 3 tipuri de băuturi alcoolice, diferență care contribuie decisiv la gustul și aroma avută de fiecare băutură în parte.
Pălinca are un gust intens aromatizat și este un lichid foarte limpede deoarece aceasta se obține prin dubla sau chiar tripla distilare a fructelor fermentate. Prin dubla sau tripla distilare a fructelor fermentate se înlătura agenții nocivi care se pot regăsi în această băutură alcoolică. Gustul intens aromatizat dar și faptul că este o băutură spirtoasă nu sunt singurele motive pentru care pălinca este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice de pe teritoriul țării noastre.
Încă din cele mai vechi timpuri se spune că pălinca este un adevărat medicament motiv pentru care aceasta trebuie consumată frecvent. Îmbunătățirea procesului de digestie dar și topirea grăsimilor consumate sunt două dintre cele mai importante beneficii pe care le oferă consumul moderat de palincă.
Pălinca este o băutură alcoolică versatilă care trebuie să fie consumată cu moderație pentru a oferi beneficii
Versatilitatea pălincii este unul dintre motivele principale pentru care consumul acesteia este atât de popular.
Aceasta poate fi consumată în cadrul petrecerilor, nunților, înmormântărilor sau în cadrul discuțiilor alături de prieteni sau familie.
Pălinca este o băutură alcoolică care nu este pretențioasă motiv pentru care consumul acesteia nu trebuie realizat în contexte foarte bine delimitate. Mediul rural este mediul în care pălinca este consumată cu precădere însă aceasta este consumată destul de mult și în mediul urban.
Moderația este cuvântul de ordine atunci când vine vorba despre consumul pălincii sau a oricărei alte băuturi alcoolice. Chiar dacă pălinca este o băutură alcoolică spirtoasă aceasta are un gust foarte plăcut, dulce în cazul unor tipuri de palincă ceea ce face ca uneori să nu fie simțit gradul de tărie pe care îl are.
Nesesizând tăria pălincii unii dintre noi sunt tentați să depășească doza recomandată pentru un consum care să ofere beneficii motiv pentru care au de suferit.
Consumul exagerat de palincă dar și de alte tipuri de băuturi alcoolice poate avea consecințe tragice asupra noastră motiv pentru care trebuie să fin cumpătați în momentul în care consumăm astfel de băuturi. Pentru ca aroma plăcută a pălincii să fie simțită cât mai bine este recomandat ca această băutură alcoolică să fie servită la o temperatură de 15 – 18 grade Celsius.
Chiar dacă majoritatea persoanelor care beau pălincă sau alte băuturi spirtoase o beau deodată trebuie știut faptul că această modalitate de a bea nu este cea mai bună pentru că nu se poate simți foarte bine aroma băuturii consumate.
Pentru a ne putea bucura de acest detaliu trebuie ca pălinca să fie tinută în gură pentru câteva secunde înainte de a fi băută. În felul acesta buchetul de arome avut de către palincă este perceput mult mai intens iar băutura este consumată cu mult mai multă plăcere.

 

Concluzii



Chiar dacă pălinca nu este o băutură alcoolică care să aparțină în totalitate românilor, această băutură a fost foarte bine adoptată și de către populația din țara noastră motiv pentru care în momentul de față pălinca este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice.
În mediul rural aceasta ocupă fără nici o urmă de îndoială locul 1 în topul celor mai consumate băuturi alcoolice.
Posibilitatea de a o putea realiza în propria gospodărie, gustul plăcut, faptul că este o băutură 100% bio dar și beneficiile pe care le oferă consumul moderat de palincă sunt doar câteva dintre motivele principale pentru care aceasta este una dintre cele mai îndrăgite băuturi alcoolice de pe teritoriul țării noastre.

Afiseaza: 1-1 din 1 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!