Berea este disponibilă într-o mare varietate de arome
Berea este cea mai populară și consumată băutură alcoolică din lume și a treia băutură după apă și ceai.
Aceasta este produsă relativ simplu din numai patru ingrediente, având o istorie în spate care datează încă din vremea Mesopotamiei Antice, de acum aproximativ 6000 de ani.
Berea este o băutură cu standarde de calitate și cu un proces elaborat de fabricare, iar diversitatea tipurilor de bere produse în întreaga lume este limitată doar de ignoranța noastră.
Ca și în cazul vinului sau a whisky-ului, condițiile geo-climaterice, măiestria producătorului și ingredientele folosite la crearea berii influențează în mod decisiv aroma și savoarea produsului final.
În special în ultimele decenii consumul de bere a crescut enorm, lucru care a dus la simplificarea procesului de producție dar și a rețetelor, evident în defavoarea calității.
Însă în ultimii ani numărul producătorilor pasionați și a consumatorilor de bere artizanală este în continuă creștere.
Beneficii pentru sănătate ale consumului de bere
Deși berea este o băutură alcoolică, aceasta are pentru organism o mulțime de beneficii, cu condiția de a fii consumată în cantități moderate. Berea este o băutură bogată în antioxidanți, o cantitate dublă comparativ cu vinul.
Acești antioxidanți din berea au rolul de a lega radicalii liberi produși în procesele oxidative ale organismului.
Proveniență acestor oxidanți din bere, este data de hamei, jucând un rol extrem de important în sănătatea sistemului cardiovascular.
De asemenea, în bere se găsesc și foarte multe vitamine foarte importante pentru sănătate, de exemplu cele din complexul B.
Un simplu pahar de bere conține aproximativ 7% din necesarul zilnic recomandat de vitamina B2 și 5% din necesarul de vitamina B3.
În plus, berea are un conținut importanta și de vitamina B9, vitamina B6 și vitamina B12.
Pe lângă conținutul foarte important de antioxidanți și vitamine, berea conține și foarte multe minerale precum calciul, magneziul, siliciu, fosfor, potasiu și iod, minerale care joacă un rol important în acțiunea benefică asupra rinichilor.
Berea reduce riscul formării pietrelor la rinichi datorită câtorva minerale esențiale pe care le conţine.
Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu.
Conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi.
De asemenea, berea ajută din punctul de vedere al sănătății, inclusiv în ceea ce privește densitatea oaselor dar și prevenirea Alzheimerului.
Berea nu este responsabilă pentru creșterea greutății, având un conținut caloric redus, de doar 43 kcal la 100 ml în cazul berii cu alcool şi de 17 kcal la 100 ml în cel al berii fără alcool.
În ceea ce privește berea cu arome, conținutul caloric este discutabil și variază în funcție de ingredientele fiecărei băuturi în parte, însă, nici în acest caz nu este vorba despre valori crescute.
Tipuri de bere
Cu toții consumăm berea din diverse forme, de la tipul acesteia și până la modalitatea a o consuma.
În general bărbații preferă o bere brună, tare, pe când femeile preferă o bere blondă cu un conținut ceva mai mic de alcool, eventual cu arome fie de lămâie, portocale, grapfruit și așa mai departe.
Berea în general este de mai multe tipuri, precum berea de fermentație joasa ori Lager, berea de fermentație înalta sau Ale, dar și bere din grau, bere fară alcool ori bere de fermentare spontană, chiar și bere cu diverse arome.
Berea cu arome
Berea cu arome este extrem de apreciată, oferind în același timp conținutul clasic al berii care constă în ingredientele tipice precum hameiul, malțul, drojdia de bere și apa, combinate cu diverse arome având astfel un gust și o aroma cu totul aparte.
Există bere cu lamaie care probabil este și cea mai populară, bere cu grapefruit, portocale, aromă de tequilla și așa mai departe.
Astfel, vânzările acestui tip de bere au explodat în special în ultima perioadă dar precum și în cazul berii clasice, specialiștii nu recomandă consumul în exces deoarece în caz contrar, băutură poate avea efecte nu tocmai benefice pentru organism.
Indiferent de tipul de bere, fie că este cu arome, neagră, blondă și așa mai departe, consumul ponderat trebuie să fie literă de lege.
Un simplu pahar de bere pe zi, nu o să vă afecteze sănătatea din nici un punct de vedere. Pe de altă parte, consumul și frecvent dar și în cantități mari, poate duce pe termen lung la probleme reale de sănătate.
Berea, consumată și apreciată indiferent indiferent de situație
Cu siguranță nu ne-am putea imagina o petrecere fară bere, ori o ieșire la terasa cu prietenii pentru a vedea meciul preferat fară a bea un pahar de bere rece, în special în zilele călduroase de vară.
Tot mai multă lume prețuiește aceasta băutură, însă, foarte puține persoane care o consumă, stiu și cum se fabrică aceasta.
Este vorba despre chimie, fizică și biologie, toate aceste domenii având un aport foarte important în ceea ce privește obținerea acestei băuturi numită bere, fiind vorba despre un proces complex care în prezent prin adaptarea metodelor tradiționale prin care berea era produsă înainte, a dus la cunoașterea berii pe care o consumam astăzi cu atât de multa placere.
Băuturile care sunt clasificate drept bere, se produc peste tot în lume, existând o mulțime de rețete atât standard, cât și personalizate, în funcție de cultura, resursele locale și așa mai departe.
Pe scurt, în cea mai mare parte discutăm despre fermentarea unui lichid care conține amidon.
Amidonul poate proveni dintr-o mare varietate de resurse vedetale, precum și fermentarea se poate face din mai multe tipuri de drojdie, la momentul finalizării fermentării având posibilitatea de a se adăuga tot felul de ingrediente ori arome pentru a putea obține un produs final cu un gustul perfect.