Alcool Rafinat

Alcool rafinat, alcool etilic și informații de bază despre acestea


Alcoolul rafinat, care are un conţinut de peste 96% alcool etilic din volum, este un lichid limpede, incolor, cu miros specific şi gust arzător. Se amestecă în orice proporţie cu apa, este inflamabil, din această cauză, trebuind să fie
depozitat, manipulat şi transportat în condiţii speciale.
În ceea ce privește obținerea alcoolului rafinat, acesta rezultă din cereale printr-un procedeu complex de transformare a amidonului din cereale în zaharuri, fermentarea acestora și separarea alcoolului etilic prin operațiile de distilare și rafinare.
Alcoolul etilic sau etanolul cum mai este numit, deoarece este prezent într-un procent atât de mare, are un rol extrem de important. Acesta este acel compus organic clasa alcoolilor, care este de asemenea și cel mai întâlnit alcool în băuturile alcoolice. Discutăm despre un lichid volatil, inflamabil și incolor, care are un miros caracteristic înțepător.
Pentru cei interesați, formula chimică a alcoolului etilic este C2H5OH sau scrisă desfășurat, CH3 - CH2 - OH. Astfel, din punct de vedere structurat alcătuit dintr-un radical etil, ce este legat de o grupă hidroxil. Tocmai din acest motiv, adesea este simbolizat prin EtOH. Acest alcool etilic este rezultat prin fermentația zaharurilor cu ajutorul drojdiilor ori prin diverse procedee petrochimice.
Este de menționat și faptul alcoolul este un drog psihotrop ce provoacă dependență, având că rezultat în consum excesiv, o intoxicație acută.
În plus, pe lângă utilizarea să în băuturile alcoolice, este folosit pe larg că și solvent, sursa de combustibil deoarece este foarte inflamabil, precum și că materie prima în sinteză altor compuși chimici.
Alcoolul etilic este absolut esențial atunci când spunem alcool rafinat, cel din urmă fiind un tip de etanol care conține alcool brut obținut din cereale fermentate, foarte purificat prin tehnologia de distilare.

 

Din ce se obține etanolul?



Etanolul se poate obține din orice tip de cultură de plante care are în compoziție o cantitate mare de zahăr, ori de alte componente care se pot transformă ulterior în zahăr, precum amidonul sau celuloza. De exemplu, se poate obține din trestia de zahăr și sfeclă de zahăr care conțin zahăr în mod natural. Culturile prcum porumbul, grâul și orzul conțin amidon, care poate fi ușor transformat în zahăr. La rândul lor, și foarte mulți copaci și ierburi conțin celuloză care poate fi, de asemenea, transformată în zahăr, deși nu la fel de ușor că precum în cazul amidonului. O altă materie primă pentru fabricarea etanolului este celuloza din lemn, respectiv hidrații de carbon obținuți prin hidroliză cu acizi a celulozei, deșeuri lemnoase, stuf și așa mai departe.

 

Producere etanol



Pe scurt, etanolul este produs printr-un proces din patru etape simple:
1. Se selectează materia prima pentru producerea etanolului, culturi sau plante
2. Se dizolvă zahărul din materialul soluției, ori amidonul și celuloza se transformă în zahăr
3. Microbii se hrănesc cu zahăr producând etanol și dioxid de carbon că produse secundare
4. La final, etanol este purificat pentru a atinge concentrația corectă

 

Fermentația



Procesul de fermentație este și acesta unul simplu, atipic am putea spune, amidonul din cartofi și porumbi dar și din alte cereale poate constitui produsul de bază în obținerea sa. Este cunoscut și apreciat fiind preparat din cele mai vechi timpuri. Etanolul din compoziția băuturile alcoolice se obține exclusiv prin fermentația alcoolică. Unele specii de drojdii (precum Saccharomyces cerevisiae) metabolizează polizaharidele și glucoza, obținându-se etanol și dioxid de carbon. Prin fermentația alcoolică se produce un lichid, numit plamadă, care conține până la 18 % alcool, restul fiind apa, cantități mici de glicerină, alcooli propilic, butilic, amilic etc. Acest lichid este supus unei prime distilări, în urma căreia rezultă etanolul brut, de 90 % concentrație. Reziduul de la distilare se numește borhot și este folosit că nutreț pentru vite, deoarece conține protein și grăsimi etc.

 

Etanolul dispune și de diverse proprietăți chimice



1. Caracter acid
Etanolul, că toți alcoolii, prezintă un ușor caracter acid dovedit prin reacția să cu metalele alcaline, iar o reacție tipică este reacția cu sodiul în urma căreia se formează ionul etoxid și se eliberează protonul din gruparea hidroxil. Protonul se fixează pe perechea de electroni ai oxigenului din apă, generând ionul hidroniu care oferă aciditate soluției respective. Etanolul nu reacționează cu hidroxizii alcalini, față de fenoli care sunt tot compuși hidroxilici și care reacționează cu hidroxidul de sodiu formând ionul fenoxid. Alte reacții tipice etanolului sunt reacțiile cu acizii carboxilici când rezultă esteri folosiți pe post de aromatizanți.
2. Oxidare
Etanolul poate fi oxidat la acetaldehidă, iar mai apoi la acid acetic, depinzând de reactanți și de condițiile de reacție.
Reacția de oxidare a etanolului nu are o importanță practică anume, însă, în corpul uman ea are loc, fiind catalizată de o enzimă din ficat numită alcool-dehidrogenază.
Produsul de oxidare al etanolului, acidul acetic, este un nutrient important pentru corpul uman, întrucât reprezintă un precursor pentru acetil coenzima A.

 

Proprietăți fizice



Se prezintă ca o substanță lichidă incoloră, solubilă în apă în orice proporții. Solubilitatea se datorează grupării hidroxil din molecula alcoolului prin intermediul căreia între moleculele de apă și de alcool se stabilesc legături de hidrogen intermoleculare.

 

Utilizări ale etanolului / alcoolului etilic



Etanolul reprezintă o materie primă foarte valoroasă și importanta pentru numeroase industrile:
- industria alimentară
- industria chimică
- industria farmaceutică.

Unul din locurile principale în care acționează etanolul este sistemul nervos central. Chiar dacă alcoolul este o substanță care se găsește peste tot, efectele sale nu sunt la fel de bine cunoscute că cele ale altor substanțe psihoactive. De asemenea, alcoolul, în forma care se găsește în diverse băuturi alcoolice, este foarte benefic pentru sănătate, atâta timp cât este consumat regulat și în cantități ponderate.

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!