Coniac Cognak

Coniacul - băutură foarte apreciată care poartă denumirea unui oraș francez


Coniacul este acea băutură tare cu un conținut de alcool de 38 - 50%, care se obține prin distilarea anumitor soiuri de vin alb franțuzesc, ulterior prin învechirea produsului rezultat în
butoaie de stejar.
Ca și aspect, coniacul are o culoare aurie cu diverse tente mai închise sau mai deschise, și o aromă fină reprezentând în adevăratul sens rafinamentul în materie de băuturi alcoolice, peste tot în lume.
Această băutură alcoolică este distilată din anumite soiuri foarte precise de struguri, soiuri ce sunt cultivate numai în anumite zone din Franța.
După cum sugerează și denumirea băuturii, aceasta poartă numele după orașul francez Cognac, oraș care se înconjoară de regiunile în care se afla multiplele podgorii ce produc strugurii folosiți pentru producerea coniacului.
În jurul acestei băuturi s-a format chiar și o legislație foarte strictă în ceea ce privește producția dar și comercializarea sa.
Doar vinul distilat din strugurii speciali cultivați în această regiune ce cresc în jurul orașului Cognac pot primi denumirea de coniac, astfel că, similar, băutura care este fabricată prin aceleași metode și distilată din struguri asemănători și care cresc în altă regiune din lume, nu pot beneficia de același privilegiu, adică denumirea de coniac.
 

Principalele ingrediente ale coniacului


Coniacul este produs dintr-un amestec de soiuri specifice de struguri, strict din zona orașului Cognac, soiuri de struguri precum: Ugni Blanc, Folle Blanc și Colombard. În plus, din punct de vedere legal, se pot folosi și alte soiuri de struguri albi precum Folignan, Blanc Rame sau Jurancon, însă, cu obligativitatea că amestecul să conțină cel puțin 90% din primele 3 soiuri enumerate (Ugni Blanc, Folle Blanc și Colombard), astfel încât băutură să poată fi recunoscută drept coniac. Acestea fiind spuse, regiunile care sunt recunoscute că producătoare de coniact, sunt: Grande Champagne, Petite Champagne, Bon Bois, Fins Bois, Borderies și Bois Ordinaire.
Procesele de fermentare și distilare sunt foarte importante pentru autenticitatea coniacului, astfel că acestea trebuie respectate întocmai.
Fermentarea Acest proces consta în doua etape.
Prima etapă, adică cea alcoolică, constă în folosirea unei drojdii speciale din specia Saccharomyces cerevisiae.
Această drojdie are rolul de a transforma zahărul din struguri în alcool și de a produce compuși volatili care dau aroma coniacului.
Ulterior, a doua etapă, este reprezentată de acțiunea bacteriei Oenococcus oeni care transformă acidul malic în acid lactic, fiind astfel redusă aciditatea vinului și adăugând un plus de rafinament distilatului.
 

Dublă distilare


Există și aici mai multe etape care se numesc fierberi sau, în franceză, chauffes.
Astfel, primul distilat obținut prin fierbere se numește brouillis având intre 28 și 32 % alcool.
După a doua fierbere care se numește bonne chauffe, bouille se transformă în eau-de-vie.
Din aceasta, vă fi învechită doar o mica parte numită coeur - inimă, ce are un conținut de maxim 72% alcool, astfel încât să devină la final alcoolul dorit.
 

Modul de servire al coniacului


Discutăm despre o băutură rafinată care trebuie păstrată la temperatura camerei și de asemenea savurată într-un moment potrivit, într-un ritual aparte.
Coniacul se toarnă în pahar de aproximativ doua degete, după care paharul se vă ține în mână pentru zece minute, astfel încât băutura să se încălzească puțin.
Există în plus și posibilitatea de a-l încălzi cu ajutorul unui dispozitiv cu lumânare, însă, este mult mai elegantă primă variantă.
În acest fel, vaporii de alcool se vor rarefia și băutură își vă dezvălui în întregime adevărata savoare și mireasmă.
În momentul în care v-ați hotărât să gustați din coniact, trebuie să luat mici sorbituri pe vârful limbii, plimbând băutură pe bolta palatină înainte de înghițire.
 

Paharele potrivite


Că orice alta băutură rafinată, de calitate și de bun gust și coniacul are nevoie de recipente pe măsură pentru a fi consumat.
Astfel, se pot alege pahare în funcție de preferințele estetice, însă, cel mai important este să alegeți un recicient prin care va fi influențată, bineînțeles în bine, experiența degustării.
Paharul de tip lalea - acest pahar este unul generos în ceea ce privește aroma coniacului, aceasta fiind concentrată către deschizătură, astfel încât să puteți savura cu cea mai mare placere fiecare inghititura.
Paharul lalea este un pahar cu un picior lung, ceea ce îl face cel mai elegant și potrivit pentru orice pasionat de băutură alcoolica.
Paharul de tip balon - vorbim despre un pahar ce are un aspect robust și care este mult mai practic deoarece este mai scund comparativ cu paharul lalea.
Paharul de tip balon este folosit la o scară mult mai larga, în special de consumatorii amatori, fiind adesea contestat de cunoscători deoarece are efecte alteratoare asupra aromei.
Paharul clătinător - este acel tip de recipient nou în ceea ce privește savurarea coniacului, asemănător cu paharul balon.
În plus, acesta permite consumatorului să agite fară nici un fel de efort coniacul, starnindu-i astfel intesitatea aromelor.
 

Coniacul - o adevărată placere


Acestea fiind spuse, coniacul reprezintă fară nici un fel de urma de îndoială, o experiență aparate în materie de băuturi tari rafinate, având în spate și o istorie deosebită, precum și un gust și o aromă imposibil de confundat.
Nu refuzați ocazia de a savura un pahar de coniac, însă nu uitați nici să respectați caracterul puternic al acestei băuturi cu adevărat speciale.
Există mai multe motive pentru care este consumat coniacul, însă, cel mai important lucru care îl diferențiază de orice alt tip de băutură, indiferent de statutul persoanei care îl consumă, este datorită spiritului versatil care este mai mult decât suficient să vă facă să îl vreți în continuare.
De asemenea, este de menționat și faptul că acesta, coniacul, se poate utiliza și într-o mare varietate de cocktail-uri.

Afiseaza: 1-24 din 53 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!