Bere
Berea - o băutură alcoolică accesibilă și foarte apreciată
Scurte informatii istorice despre bere
Berea este una dintre cele mai vechi băuturi din lume, având rădăcini foarte
îndepărtate chiar și din Egiptul Antic din vremea faraonilor, se pare că prima formă de bere a apărut că urmare a udării unei bucăți de pâine care a declanșat procesul de fermentare, acum circa 6000 de ani. Însă berea de atunci era mult mai diferită decât cea din vremurile noastre, așa cum vinul produs de Greci și Romani este cu totul altceva față de cel din ziua de azi.
În ambele cazuri însă, fermentația era spontană, pe când azi sunt ferm controlate când vine vorba de timp, temperatură, dar și substanțele utilizate pentru procesul de fermentare.
Cele mai vechi urme reale ale berii au fost descoperite de către francezi, în vestul Iranului și au scos la lumină modul în care se consuma berea acum cca. 3500 de ani. Acestea au fost descoperite în urma săpăturilor din orașul Suza atunci când în subsolurile caselor au fost găsite vase mari de lut, de forma sferica. Aceste ulcioare uriașe erau acoperite cu plăcii de ceramică cu o gaura în mijloc.
Berea de pe atunci era foarte diferită față de ce bem azi, se presupune că era asemănătoare unei grăsimi groase, de culoare întunecată, ce nu conținea o cantitate mare de alcool dar era în schimb foarte hrănitoare. Se crede că aceasta era consumată prin gaura din mijlocul plăcii de ceramică cu care era acoperită, cu ajutorul unui pai special, se presupune că era consumată în acest fel deoarece pe fundul vasului se depuneau sedimente în cantității mari.
Din punct de vedere istoric cea mai mare realizare a romanilor în ceea ce privește berea a fost predearea rețetei în nordul Europei, popoarelor germanice.
Berea folosită ca băutura națională
Germania a creat de-a lungul timpului un adevărat meșteșug din bere, făcând din aceasta, băutura lor națională. În Bavaria, lângă orașul Culmbach au fost găsite ulcioare de lut care se presupune că au fost folosite cu 3000 de ani în urma în consumul de bere. Tehnologia fabricării berii s-a răspândit treptat în Anglia și Scandinavia, dar și în restul lumii, făcând din Germania patria berii.
Despre bere
Compoziția berii este în proporție de 85 % apă, alcool de la 3% la 9% și extracte vegetale seci cu consistență intermedie obținute din plante tratate proaspete sau uscate în proporție de 3%-8%.
În extractele seci regăsim diferite principii nutritive, cum ar fi zaharurile, substanțele azotate, tanin, dextrine, vitamine din grupul B, sare și acizi caracteristici mațului și hameiului.
Berea are și un anumit aport energetic ce este cuprins intre 30 și 60 kcal la 100 ml.
Spre deosebire de vin (ce conține așa numitele calorii goale, găsite în acele alimente care deși au multe calorii, apar că fiind sărace în micronutrienti precum vitamine, săruri minerale, antioxidanți și fitochimicale). Puterea energetică a berii nu provine doar din alcool, dar și din dextrine și substanțe proteice prezente în conținutul berii, în acestea fiind prezenți aminoacizi în măsură de 0.2g la 100 ml, deși valoarea biologică este scăzută, în ea regăsim toți cei 8 aminoacizi esențiali.
Trebuie totuși precizat că berea în comparație cu vinul roșu, nu are aceeași cantitate de antioxidanți de natură fenolică, aceste molecule în cantitatiile potrivite și consumate cu frecvența adecvată, ajută la moderarea stresului oxidativ (dezechilibrul dintre oxidanți și antioxidanți) și al colesterolului în sânge.
Proprietățile benefice ale berii nu sunt însă de ignorat, chiar dacă aceasta se prezintă că o băutură alcoolică, ea conține numeroase substanțe nutritive, cum ar fii vitamine din grupul B și potasiu, prezent în cantității mai mari decât sodiu. B6 (pirodoxina) dar și acidul folic sunt foarte importante pentru a neutraliza efectele negative ale homocisteinei, un aminoacid al cărui exces (cu mecanisme diferite față de colesterol) favorizează aparitia bolilor cardiovasculare.
Există două moduri de clasificare a berii:
- primul este acela bazat pe procentajul de alcool din băutură
- cea de a două legată de gradul zaharometric.
Categoriile principale de bere sunt: berea neagră filtrată sau neflitrata, berea fară alcool, bere blondă pasteurizată sau nepasteurizata, bere blondă superioară, crema de bere, bere brună, bere cu lămâie.
Producerea berii în România
În România producția de bere datează din secolul 19, atunci când a fost deschisă în București prima fabrică de bere de către Johann de Gotha. De aici putem spune că a început producția de masă a berii pe teritoriul Taril Romanești. Începând cu a doua jumătate a secolului 19 au apărut câteva febrici de bere, ce au dus la deschiderea a numeroase berarii , dintre care unele au avut numai o viață efemeră. Foarte repede berăria devine o “instituție” și mai ales un punct de întâlnire important al ziariștilor, politicienilor sau oamenilor de teatru. Așa s-a creat și un limbaj specific, cum era de exemplu denumirea măsurilor de vânzare a berii. Ambianța berăriilor bucureștene de la cumpăna dintre cele două veacuri, transpare deseori în nuvelele lui Caragiale datorită în mare parte experienței sale de “vânzător de bere”.
Cum se consumă berea?
Există foarte multe definiţii ale unui consum responsabil sau moderat de alcool în general.
Poate că cea mai simplă este aceea care spune că un consum moderat este cel care nu dăunează nici celui care bea şi nici celor din jur.
Pentru bere, nu exista neapărat reguli în ceea ce privește consumul, însă dacă vorbim despre a savura o bere, poate că e bine să ne gândim că acest lucru înseamnă să bei ceva încet şi cu măsură. Pentru un stil de viaţă sănătos, alături de cantitatea consumată, tot atât de importantă este şi frecvenţa de consum a băuturii favorite. Specialiştii recomandă mai degrabă un consum frecvent în cantităţi moderate, în defavoarea unui consum în exces la intervale mai mari de timp.