Tequila

Tequila - băutură mexicană îndrăgită peste tot în lume


Când spui Tequila, spui Mexic, deoarece singurul loc din lume unde poate fi produsă în adevăratul sens este Mexic, având origini chiar înainte de venirea conchistadorilor în 1520 care
pe atunci se numea ‘’octal’’.
Tequila este un distilat Mexican produs din planta de agavă albastră. Este un superalcoolic care își ia numele de la istoricul oraș de producție (Tequila, situata la 65 de km de Guadalajara, în direcție nord-vest) dar este produsă în cantități mari și în podișuri (los Altos) în nord-vestul Mexicului adică în Jalisco.
Deși tequila originală este mai mult o specie de mezcal , cea moderna este cât se poate de diferită. Pe când mezcal-ul se folosește de conținutul chimic a mai bine de 30 de tipuri de agavă și metode de producție mai traditionale ( este un produs tipic al Mexicului Rural ). Tequila modernă este obținută din fermentarea zaharurilor prezente în miezul plantei Agave , o plantă asemănătoare cu cactusul , dar și din distilarea acesteia .
Calitatea acestei băuturi este și dată de către climă și de către caracteristicile terenului.
În zonele de producție mexicane, solul este roșu,de tip vulcanic și potrivit pentru cultivarea de agava albastra.
În fiecare an în aceste locuri sunt culese peste 300 de milioane de plante.
Un alt aspect ce poate influența creșterea acestei plante este și morfologia solului dar și aportul climatic: în zonele de podiș plantele sunt mai mari, mai aromate și mai dulci, pe când în zonele de câmpie planta are caracteristici specifice zonei, cu dimensiuni mai mici și mai puțin aromatizată.
Aceasta poate fii produsa doar în statul Jalisco, dar și în zone bine limitate din statele Guanajuato, Michoacan, Nayarit și Tamaulipas.
Din punct de vedere legal, chiar și normativele americane recunosc că Tequila este o băutură ce provine doar din Mexic, dar printr-un acord comercial aceasta poate îmbuteliată și în America. Recoltarea plantei Deși există o actuală industrializare în procesele de culegere, producția începe chiar și în ziua de azi cu culesul manual al plantei, care este mânuită cu grijă de către lucrătorii mexicani. Acestea împiedică înflorirea, tăind parte din vrejul central , permițând astfel maturarea completa a plantei, iar la momentul culegerii se aleg doar frunzele cele mai suculente (pinas) cu un cuțit special numit coa.
În acest proces nu poate fi vorba de niciun tip de automatizare, deoarece greșind tăierea sau momentul culegerii, frunzele agavei ar putea să nu conțină cantitatiile potrivite de carbohidrați, ceea ce ar putea duce ulterior la o proastă preparare a băuturii.
 

Tipuri de Tequila


Există mai multe tipuri de Tequila, dacă aceasta sfârșește filtrată și pusă în sticle după o scurtă perioadă de doar doua luni în care a stat în mari recipiente de oțel, se numește Blanco (silver), care așa cum putem să deducem după nume, are o nuanță transparentă. Este cea mai pura și ceea din care reiese cel mai bine gustul și mirosului plantei din care a fost fabricată.
Alte tipuri de Tequila se deosebesc însă prin nivelul lor de maturare, care cresc proprietatiile organoleptice și dau gustului o aromă mai rafinată.
Cele 4 mari și importante tipologi
1. Joven d’oro: este o tequila silver nematurată, aromatizată și colorată cu caramel.
2. Reposado: produs finit din maturarea pe o durată de cel puțin 3 luni în butoaie de stejar.
3. Anejo: care este fabricat prin direct contact cu lemnul pe o durată de la 1 la 3 ani.
4. Super Anejo: este produs prin același principiu ca și Anejo , doar că durata acestuia de maturare trece de 3 ani.

Pentru a recunoaște o tequila de bună calitate, cel mai bun indicator este eticheta, când aceasta arată o compoziție de 100% agavă pură.
Legea Mexică spune că distilat se poate defini Tequila doar dacă acesta este făcut în proporție de 51% cu plantă de agavă. Tocmai din aceasta cauza mărcile secundare nu produc Tequila pură și se opresc la acest procentaj de 51% după care completează băutură cu alte zaharuri din alte plante iar apoi cu ados de alcool.
Printre mărcile cele mai populare în lume găsim Don Julio, Ocho și Patron: un trio ce pare a nu cunoste rivali în termen de faimă. Dar există și alte mărci la fel de recunoscute precum Herradura, Calle 23, Tapatio și Espolon.
O altă Tequila despre care se aud numai lucruri bune este și cea a lui George Clooney: Casamigos.
Tequila este un tip de băutură super-alcoolică care poate fi consumată atât singură cât și în combinație cu diverse alte băuturi, formând diferite cocktailuri. Prin cele mai bune cocktailuri făcute cu Tequila se numără Margherita: unul dintre cele mai iubite și faimoase cocktailuri din lume .
Tequila Sunrise: cu un gust foarte răcoritor mulțumită prezenței sucului de portocală din aceasta.
Vampirul: o variantă de Bloody Mary ideală pentru un aperitiv pe bază de legume. În acest cocktail este folosită tequila în locul vodka.
 

Cum se bea Tequila?


Cea mai comună modalitate prin care se bea tequila, este aceea împreună cu puțină sare și cu o felie de lămâie. Astfel, se pune puțină sare pe mână, intre degetul arătător și cel mare, se linge această sare, se bea tequila sub forma de shot, după care se mușcă felia de lămâie.
Mai exista și varianta în care adevărații pasionați beau tequila fară nici un fel de adaos, la temperatura camerei, cu ajutorul unui pahar precum cel din care se degusta coniacul sau whiskyul, adică din acel pahar lalea. Acest pahar, având o bază groasă și o gură strâmtă, aromele se vor păstra perfect în interior, până la terminarea băuturii.
Autor: Dîcă Sandu

Afiseaza: 1-1 din 1 produse

 Filtre

Suport clienti Marti - Vineri 9 - 17

0721843360 comenzi@magazinbauturionline.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!